Pálinka Lepárló Berendezés

Gyakran Ismételt Kérdések  (GYIK)

Képződhet-e károsanyag a lepárlás során?

A desztilláció során különböző hőfokokon, különböző párlatok képződnek. Semmi olyan nem képződik amit a cefre nem tartalmaz. Methanol csak akkor képződik ha a cefre cellulozt tartalmaz. Például a kész Whisky-k 1% methanolt tartalmaznak. Tiszta (kimagvazott gyümölcsből készült) cefréből párolt pálinka nem tartalmaz káros anyagokat. Napjainkban már a főzőüstök is rozsdamentes nemesacélokból készülnek, hasonlóképen a lepárló berendezés tartályához, mivel egyes esetekben a réz oxidálódhat és így nem kívánatos íz és illatanyagok kerülhetnének a párlatba. A készülékünkkel mindez megelőzhető.
Picture

Mennyire fontos a gyümölcs cefre cukortartalma?

Az ideális gyümölcs cefre magas cukortartalommal rendelkezik, külön cukor hozzáadása nélkül is . Ha a cefre alkohol foka eléri a 18%-ot, akkor már az első lepárláskor 46% alkohol fokos pálinkát nyerünk. Amennyiben a cefre alacsonyabb cukor tartalmú, úgy az első főzetkor úgynevezett nyerspárlat képződik, melynek az alkohol tartalma 16-28 % között mozog. Természetesen ebben az esetben másodszori lepárlás szükséges. Ehez nem szükséges más, mint a lepárolt első főzetett visszaöntjük a tartályba és a berendezést újraindítjuk.
Picture

Törkölypálinka készíthető-e a lepárló berendezéssel?

A szőlőtörköly nem más, mint a préselés után visszamaradt gerezd, mag, héj. A héjban visszamaradt cukor- és savtartalom erjeszthető.  A törköly könnyen, gyorsan romló alapanyag! A szakszerű cefrézésre gondot kell fordítani, ezért a törkölycefrét erjesztés közben keverni kell. Törkölypálinka készítésénél borseprő is felhasználható úgy, hogy 100 kg szőlőtörkölyhöz 25 kg borseprő adható és a borseprőből kivont alkoholmennyiség a végtermékben nem lehet több az összes alkoholmennyiség 35%-ánál . A lepárló berendezéssel kiválló minőségű törkölypálinka készíthető belőle. 
Picture

Miért nincs réz-eleje az első lepárláskor?

A lepárló berendezés léghűtéses, nincs benne több méter hosszú, bonyolult rézcső rendszer, mely a hagyományos lepárló berendezések esetében produkálja az úgynevezett réz-elejét. Nem a réz maga oldódik lepárláskor, hanem a réznek különböző sói, oxidok, szulfát és karbonát, egy olyan keverék, mely a rézcső belsejében a nedvesség és a levegő hatására kilakul (ez az un. grünspan). Rézcső hűtéses eljárás során ezek a főzés elején az érkező metanolos-etanolos-vizes elegy hatására felodódnak és kimosódnak. Lepárló készülékünk használatakor ez a probléma nem áll fenn.
Picture

Kell-e engedélyeztetni a lepárló berendezést?

Adómentesen, saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot lehet. Otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni, nem kell hozzá   szakképzettség, továbbá nem kell hatósági pecséttel ellátni a főzőkészüléket.  A legális házi főzéshez saját gyümölcsössel, vagy vásárolt gyümölcstulajdonnal kell rendelkezni. A főzőkészüléknek nem kell vám-és pénzügyőri pecséttel rendelkeznie, elegendő egy, az EU-ban is érvényes kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyű készülék. A házi főzőberendezés maximális töltőmennyisége 100 liter lehet. A végterméket csak közvetlen fogyasztásra, illetve a falusi vendéglátásban szabad értékesíteni.  A szakképzettség nem előírás, és a pálinkával nem mint szeszes itallal, hanem mint speciális kistermelői árucikkel, a vidékfejlesztés egyik sajátos elemével számolhatunk. A főzést nem kell sehol előre bejelenteni, továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. Amennyiben valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter (86% alkohol fok) feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes. Ezen rendelkezés szerint a pálinka lényegében olyan házilagos előállítású termelvényekkel kerül egy sorba, mint a lekvár, a méz vagy a savanyúság. Ennek megfelelően a házi főzést jövedéki adó nélkül szabályozzák a jelenleg érvényes kedvezményes adózású termelési határon belül, vagyis  86 fokos ital esetén 50 literig. Ezen belül egy jogosult szabadon dönthetne, hogy bérfőzőnél vagy házilag állítja elő adómentesen pálinkáját.  Amennyiben egy háztartásban több magánfőző él, az éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzött mennyiségek egybeszámítandók.  
Picture

Hogy tudom a párlat alkohol tartalmát megállapítani?

A párlat alkohol tartalmát szeszfokolóval határozhatjuk meg. Szeszfokolót szinte minden gazdaboltban, illetve kertészeti szaküzletben kaphatunk. Az alkohol tartalmú folyadékok referencia hőmérséklete 20C fok, ezen a hőmérsékleten ajánlott a mérés, mivel 1-2C fok eltérés már lényeges térfogat %-ot mutat ki a szeszfokmérő. Ezért ajánlott hőmérővel ellátott szeszfokolót beszerezni. Ezeknek a szeszfokmérőknek a mérési tartománya 20-96 alkohol térfogat %. Helyes mérési sorrend: Az alkohol tartalmú folyadék hőmérsékletét 20 C-ra állítjuk be, majd megfelelő alakú üvegedénybe töltjük. A folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától legalább 1 cm-rel hosszabb legyen. A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy az szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen, és a mérő nyugalmi állapotban legyen. A folyadék felső csíkjánál lévő értéket olvassuk le. A mérés után a fokolót a rátapadt folyadéktól mossuk le, mert következő mérésnél hibás eredményt adhat.
Picture

   A készülék ára (+ 17 EURO szállítási költség) :

Picture

Rendelje meg most, az alábbi ikonra klikkelve

468x60